Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου εδώ…

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Δραστηριότητες της Λαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα...


Για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε εδώ, δεν έχουμε δημοσιεύσει δράσεις της Λαϊκής Επιτροπής από τα μέσα περίπου Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου παρέμεινε ανενεργή. Από εδώ και πέρα θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι δραστηριότητές μας να δημοσιεύονται στην ώρα τους. Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται περιληπτικά οι σημαντικότερες δραστηριότητες της Λαϊκής Επιτροπής σε όλη τη διάρκεια της παραπάνω χρονικής περιόδου.
(Πατήστε στους συνδέσμους με την γαλάζια γραμματοσειρά που ακολουθούν, για να εμφανίσετε το κείμενο που συνοδεύει κάθε έναν από αυτούς...)
Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσμένων της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες Ιταλούς (Σάββατο, 1/9/2012)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου, μετά από κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη, συμμετείχε στην πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης των εκτελεσμένων της Δυτικής Σάμου από τους φασίστες, στην πλατεία της Καστανιάς και στη συνέχεια στο προσκλητήριο νεκρών στο χώρο της θυσίας τους, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012. Ακολούθησε πορεία από την Καστανιά προς τη Λέκκα (δρόμος της θυσίας) και κεντρική εκδήλωση, στην πλατεία της Λέκκας. Η Λαϊκή Επιτροπή απηύθυνε, στο χώρο της θυσίας, τον ακόλουθο χαιρετισμό:


Κάλεσμα για συμβολική κατάληψη των γραφείων του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στο Καρλόβασι (9/10/2012)


Ανεπιθύμητη η Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας (9/10/2012)

Σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καρλοβάσου, που οργανώθηκε, όπως και σε όλη τη χώρα μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης μας απηύθυνε χαιρετισμό.


Η κυβέρνηση, αυθαίρετα, εισπράττει ως χαράτσι τα χρήματα που έχουν πληρώσει καταναλωτές της ΔΕΗ ως αξία λογαριασμών του ρεύματος (10/10/2012)

Οι Λαϊκές Επιτροπές του νησιού μας, με έγγραφό τους, κατήγγειλαν την άθλια ενέργεια της κυβέρνησης να παρακρατήσει τα χρήματα που πλήρωσαν καταναλωτές για την αποπληρωμή της αξίας του ρεύματος σε λογαριασμούς της ΔΕΗ, στη θέση του ΕΕΤΗΔΕ (του γνωστού χαρατσιού), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.


Συμβολική κατάληψη των γραφείων του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στο Καρλόβασι (11/10/2012)

Μετά το κάλεσμα, πριν δύο ημέρες, της Λαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη των γραφείων του υποκαταστήματος της ΔΕΗ στο Καρλόβασι (Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν).
Καρλόβασι, 11/10/2012
Εκδήλωση-συζήτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της Παιδείας και της υγείας στην περιοχή μας (27/10/2012)

Οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Σάμου (Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου και Κοντακεΐκων) συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου το Σάββατο, 27/10/2012 και ώρα 18:00΄, εκδήλωση-συζήτηση με τα παρακάτω θέματα:

 1. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους με τις τράπεζες και το δημόσιο. Την εισήγηση παρουσίασε από την πλευρά της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου το μέλος της, Μπάμπης Μαγδανοζίδης.
 2. Τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας και στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στο νησί μας, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της παιδείας. Την εισήγηση παρουσίασε από την πλευρά της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου το μέλος της, Χριστίνα Ανθυπατοπούλου.
 3. Η σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Την εισήγηση παρουσίασε από την πλευρά της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου το μέλος της, Ηλίας Τσατσαλίδης.

Ακολούθησε συζήτηση και υπήρξε γόνιμος προβληματισμός με αρκετές προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τους ευαίσθητους χώρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, της Παιδείας και της Υγείας.

Καρλόβασι, 27/10/2012
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, το Πανεπιστήμιο και τις Δημόσιες Υπηρεσίες (Σάββατο, 20/11/2012)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Πανεπιστήμιο και σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες για το δικαίωμά τους στην εργασία, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και δελτίο τύπου:


Συμβολική κατάληψη του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου (22/11/2012)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας της πόλης μας προχώρησαν, την Πέμπτη, 22/11/2012, σε συμβολική κατάληψη του Κέντρου Υγείας, διεκδικώντας:

 • Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και λειτουργία του σε 24ωρη βάση, πράγμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου που σήμερα δέχεται έναν μεγάλο όγκο ασθενών από ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του.
 • Αναβάθμισή του σε πραγματική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όπως, για παράδειγμα, ενημέρωση για θέματα υγείας σε χώρους δουλειάς και στα χωριά μέσα από ετήσιο προγραμματισμό, όσο και στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας των ασθενών.
 • Κάλυψη όλων των Αγροτικών Ιατρείων με γιατρούς και άλλο προσωπικό που θα δουλεύουν μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες.
 • Αποπληρωμή των δεδουλευμένων μηνών που τους οφείλονται στους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Δημόσια, δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και ύπαρξη ασθενοφόρων τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία του νησιού, δηλαδή, στο Βαθύ, το Καρλόβασι, το Μαραθόκαμπο και το Πυθαγόρειο, προκειμένου να καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.
 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
 • Κατάργηση των εισιτηρίων που πληρώνουν οι ασθενείς στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας για πρόσβαση σε γιατρούς και για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
 • Συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» και ένταξή τους στο Υπουργείο Υγείας και στα Κέντρα Υγείας, καθώς προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Λαϊκή Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας κάλεσαν τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, την ίδια ημέρα, Πέμπτη και ώρα 18:00΄, στο προαύλιο του Νοσοκομείου Σάμου, για να απαιτήσουμε όλοι μαζί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, με πλήρη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη.

Καρλόβασι, 22/11/2012
Αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών (6/2/2013)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου, με αφορμή την αυταρχική επιστράτευση των ναυτεργατών από την τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα τους, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου:


Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους διωκόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (6/2/2013)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου, με αφορμή την αυταρχική δίωξη από την τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ των συνδικαλιστικών στελεχών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου:


Αποκριάτικο γλέντι της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου (10/3/2013)

Η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης μας διοργάνωσε αποκριάτικο γλέντι, την Κυριακή, 10/3/2013, στην πλατεία Καρλοβάσου, με άφθονους μεζέδες, σπιτικό κρασί και μουσική. Για αρκετές ώρες, ο κόσμος που παραβρέθηκε, χόρεψε και διασκέδασε με την ψυχή του.
Παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου για τα προβλήματα στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας (21/3/2013)

Οι Λαϊκές Επιτροπές του νησιού μας διαμαρτύρονται για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας και με τα παρακάτω έγγραφά τους, που απευθύνονται στους καθ’ ύλην αρμόδιους, απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων πριν θρηνήσουμε θύματα.

Πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα του ΕΚΑΒ αναφέρουν:

Επανερχόμαστε στο ζήτημα του ΕΚΑΒ και σας γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στο νησί μας, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των κατοίκων από το ΕΚΑΒ, είναι πλέον άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους.

Το μοναδικό εν λειτουργία ασθενοφόρο στο νησί, δεν επαρκεί. Είναι αδύνατο να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες μεταφοράς ασθενών και τα έκτακτα τροχαία. Ανησυχούμε, διότι πλέον είναι βέβαιο, ότι θα χαθούν άνθρωποι, από καθυστερημένη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.

Απαιτούμε τη λύση του προβλήματος, άμεσα.
Ζητάμε πλήρη στελέχωση του παραρτήματος ΕΚΑΒ στο νησί μας και με πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Ενώ για την κατάσταση στο χώρο της Πρόνοιας και ειδικότερα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καταγγέλλουν και απαιτούν:

Στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, όπου τα εισοδήματα λιγοστεύουν και συνεχώς καινούργιοι συμπολίτες μας σπρώχνονται να ζήσουν σε κατάσταση φτώχειας, θεωρούμε απαράδεκτο, προνοιακές δομές να απαξιώνονται και προγράμματα στήριξης αδυνάτων να τελειώνουν.

Με το τέλος του μήνα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που στηρίζει ανήμπορους ανθρώπους, ΑμεΑ και ηλικιωμένους, θα σταματήσει τη λειτουργία του, για άλλη μια φορά.

Μας είναι αδιανόητο, πώς μπορεί ένα κράτος, να γίνεται τόσο ανάλγητο, που να σπρώχνει σε αφανισμό, ομάδες ανθρώπων στο όνομα οποιονδήποτε περικοπών ή σκοπιμοτήτων, κι αν το κάνει.

ΖΗΤΑΜΕ

ΌΧΙ ΜΟΝΟ, να μην σταματήσει το «Βοήθεια στο Σπίτι» ούτε μια μέρα, αλλά να αναβαθμιστεί, ανάλογα με τις ανάγκες και να ενταχθεί στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ, με επάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στελέχωση από εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Δε θα δεχτούμε να πάει σε Μ.Κ.Ο, σε κοινωνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ούτε σε εκκλησιαστικές επιχειρήσεις και στον εθελοντισμό.

Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε το δικαίωμα, της «Βοήθειας στο Σπίτι» των ανήμπορων και ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Ο μόνος δρόμος, για αναβάθμιση του Προγράμματος και λειτουργίας του σε μόνιμη βάση, είναι η ένταξή του στο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας- Πρόνοιας.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΑΜΟΥ

Πόλης Σάμου
Καρλοβάσου
Μυτιληνιών
Παγώνδα – Μύλων - Ηραίου
Κοντακαιίκων
Μαραθοκάμπου
Χαιρετισμός της Λαϊκής Επιτροπής στην ετήσια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σάμου (31/3/2013)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου παρευρίσκεται στις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου Σάμου και σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τις συνεπείς, ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού μας κινήματος, στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στη δραματική μείωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτώχεια του λαού μας, ενάντια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των τομέων της παιδείας και της υγείας, ενάντια στις πολιτικές που βοηθάνε μια χούφτα παράσιτα να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν, και στον τόπο μας, με δραματικό τρόπο τα ληστρικά χαράτσια, την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, την υποβάθμιση των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με τα πανάκριβα εισιτήρια, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους.

Αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ολοφάνερη η ανάγκη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα, όπως και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πλατιού ενωτικού μετώπου που να αντιπαλεύει την πολιτική που ενισχύει προκλητικά τα μονοπώλια, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στις δικές μας πλάτες.

Στον αγώνα αυτό είμαστε κι εμείς συμπαραστάτες και συναγωνιστές.
Συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών (2/4/2013)

Η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου εξέδωσε δελτίο τύπου με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών την 4η Απριλίου 2013.