Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου εδώ…

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Συγκέντρωση στο Καρλόβασι για την δραματική κατάσταση στο χώρο της υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλήθος κόσμου και φορέων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου, την Παρασκευή, 5/4/2013 και ώρα 18:30΄, και συγκεντρώθηκε στην πλατεία Καρλοβάσου για να διαμαρτυθεί για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι ένα μόνο ασθενοφόρο καλύπτει πλέον ολόκληρο το νησί μας, πράγμα που προκαλεί την εύλογη και έντονη ανησυχία όλων μας ότι κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές.


Στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου ανταποκρίθηκαν θετικά οι παρακάτω φορείς:

 • Οι Λαϊκές Επιτροπές της πόλης Σάμου, Κοντακεΐκων, Μαραθοκάμπου, Μυτιληνιών και Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων
 • Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου
 • Το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καρλοβάσου
 • Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων
 • Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου
 • Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κοντακεΐκων και Μαραθοκάμπου
 • Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Μαραθοκάμπου
 • Η ΕΛΜΕ Σάμου
 • Ο Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΗΣ» Μαραθοκάμπου
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου
 • Η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας
 • Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου
 • Ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Καστανιάς, το Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Λέκκας και ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μεσογείου
 • Το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Μαραθοκάμπου
 • Το Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων «ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ Ο ΙΚΑΡΟΣ»
 • Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου
 • Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρλοβάσου «Μαΐστρος»
 • Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
 • Ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Στη μαζική αυτή συγκέντρωση, από την πλευρά της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου, μίλησε ο Ηλίας Τσατσαλίδης. Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη και προκλητική υποβάθμιση όλων των παροχών υγείας και στη Σάμο που είναι πλέον ορατές παντού: στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, στα Αγροτικά Ιατρεία σε όλα τα χωριά, στην λειτουργία του ΕΚΑΒ. Επίσης, τόνισε ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση και όχι εμπόρευμα,και ότι δεν μετριέται με χρήμα. Επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων Οργανισμών και των Φορέων Υγείας, καθώς και η ιδιωτικοποίησή της Υγείας, φορτώνουν νέα δυσβάχτατα βάρη στις πλάτες του λαού και οφελούν μόνο μία χούφτα βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους φορείς και πολίτες να ξεκινήσουν, χωρίς ταλαντεύσεις, με ενότητα και αποφασιστικότητα, κλιμακούμενες κινητοποιήσεις για μία άλλη πολιτική στον τομέα της υγείας, με αιχμή του δόρατος τη μόνιμη στάθμευση ενός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και την πλήρη και επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ στο νησί μας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Στην ομιλία του περιέγραψε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού, με ελλείψεις σε αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με την έλλειψη στοιχειωδών φαρμάκων και εργαστηριακών υλικών και την έλλειψη ασθενοφόρων.

Με τα ίδια μελανά χρώματα περιέγραψε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και ο επόμενος ομιλητής, Μανώλης Ανδρεαδάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Κατάσταση που δεν επιτρέπει στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας που λιγοστεύει συνεχώς, χωρίς φάρμακα και άλλα απαραίτητα υλικά, να προσφέρει στοιχειώδη περίθαλψη και φροντίδα στους πολίτες που προσέρχονται με προβλήματα υγείας, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν. Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε τους παρευρισκόμενους και όλους τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης μπροστά στο χώρο του Κέντρου Υγείας, την Τρίτη, 9 Απριλίου 2013, και ώρες 09:00΄-12:00΄.


Μετά τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων που παρευρίσκοντο στη συγκέντρωση.

Στο τέλος διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα, το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν δελτίο τύπου, από το μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου Χαράλαμπο Μαγδανοζίδη, με την παρατήρηση ότι, αν δεν υπάρξουν κάποιες καταρχήν θετικές δεσμεύσεις από την πλευρά της πολιτείας και των αρμοδίων αρχών και φορέων, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ψήφισμα

Σήμερα Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013, πλήθος φορέων, αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Καρλοβάσου για να διαμαρτυρηθούμε και να διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας για την ανησυχητική και απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας και η οποία παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Επειδή θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή, επειδή θεωρούμε ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να ζούμε με ασφάλεια και να έχουμε την απαραίτητη και έγκαιρη περίθαλψη, αν και όποτε χρειαστεί.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε και διεκδικούμε:

 • Πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα δουλεύει μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες, και προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και των υλικών που θα συμβάλλουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.
 • Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου σε πραγματική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όπως, για παράδειγμα, ενημέρωση για θέματα υγείας σε χώρους δουλειάς και στα χωριά μέσα από ετήσιο προγραμματισμό, όσο και στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας των ασθενών.
 • Λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση, πράγμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου που σήμερα δέχεται έναν μεγάλο όγκο ασθενών από ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του.
 • Κάλυψη όλων των Αγροτικών Ιατρείων με γιατρούς και άλλο προσωπικό που, επίσης, θα δουλεύουν μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες.
 • Αποπληρωμή των δεδουλευμένων μηνών που τους οφείλονται στους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Δημόσια, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και ύπαρξη ασθενοφόρων τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία του νησιού, δηλαδή, στο Βαθύ, το Καρλόβασι, το Μαραθόκαμπο και το Πυθαγόρειο, προκειμένου να καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών και τραυματιών.
 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
 • Κατάργηση των εισιτηρίων που πληρώνουν οι ασθενείς στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας για πρόσβαση σε γιατρούς και για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
 • Συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» και ένταξή τους στο Υπουργείο Υγείας και στα Κέντρα Υγείας, καθώς προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το παρόν ψήφισμα απευθύνεται σε κάθε αρμόδια αρχή ή υπηρεσία και θα κοινοποιηθεί σε φορείς, πολιτικά κόμματα και στο γραφείο της κ. Βουλευτού Σάμου.

Επισημαίνουμε ότι, αν μέχρι την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013, δεν έχουμε κάποιες ικανοποιητικές δεσμεύσεις, θα προβούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.