Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου εδώ…

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Εκδήλωση-ομιλία για υδάτινους πόρους και ΕΟΣΣ

Τη Δευτέρα, 9/7/2012, με ικανοποιητική συμμετοχή συμπολιτών μας, η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου πραγματοποίησε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας, ενημερωτική ομιλία με θέματα:

  • Αδειοδότηση πηγαδιών και γεωτρήσεων. Καινούργια χαράτσια;
  • Η αβέβαιη πορεία της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου σήμερα και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη τοπική κοινωνία.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Στέλιος Γιαννικάκης, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και μέλος της Λαϊκής Επιτροπής της πόλης Σάμου.


Αναπτύσσοντας το πρώτο θέμα, μετά τη σύντομη τοποθέτηση από την πλευρά της Λαϊκής Επιτροπής, ο Στέλιος Γιαννικάκης αναφέρθηκε στην κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου (2011), κατά την οποία οι κάτοχοι πηγαδιών και γεωτρήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν τη σχετική άδεια ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε μία σειρά ενεργειών που θα τους υποχρεώσει να βάλουν, για ακόμη μία φορά, βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακολούθησαν διαμορφώθηκε η άποψη ότι οι παραπάνω ενέργειες είναι, στην πραγματικότητα, αντικείμενο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου που πρέπει να αναλάβουν και το αντίστοιχο κόστος χαρτογράφησης, αφού η πλειοψηφία των πολιτών δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και χαράτσια.

Επίσης, εκφράστηκε η έντονη αντίθεση στην προοπτική ανάληψης της διαχείρισης και εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων της χώρας μας και, κατά συνέπεια και της περιοχής μας, από ιδιωτικές εταιρείες, προοπτική που, με βάση την αντίστοιχη εμπειρία άλλων χωρών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το νερό, όπως η παιδεία, η υγεία και άλλα, είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και, πολύ περισσότερο, μέτρο πίεσης του λαού από ιδιώτες.

Σχετικό κείμενο αντίθεσης στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων, με στόχο την συλλογή όσο το δυνατό περισσότερων υπογραφών διαμαρτυρίας, θα κυκλοφορήσει η Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων διοικήσεων που, είτε αποδεχόμενες παθητικά, είτε εφαρμόζοντας τις, κάθε φορά, καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές, έφεραν την Συνεταιριστική Οργάνωση, αλλά και το νησί μας συνολικά, σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας που, αυθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία, σχεδόν τετραπλασίασε το επιτόκιο δανεισμού από 3% σε 11,6%, στην κατάργηση από την κυβέρνηση κατά 50% της επιδότησης του επιτοκίου δανεισμού, στην επιβολή υπέρογκων έμμεσων φόρων, όπως, για παράδειγμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του σαμιώτικου κρασιού, στην επιβολή του εξοντωτικού τέλους ακινήτων πάνω στην ακίνητη περιουσία της Ένωσης και στην αναγκαστική υποθήκευση της περιουσίας αυτής, καθώς και του απούλητου αυτή τη στιγμή κρασιού, στην Αγροτική Τράπεζα που επιβαρύνουν την Οργάνωση με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους υπήρχαν και υπέρμαχοι, για προσωπικούς λόγους, της κατάργησης του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος αναγκαστικότητας της ΕΟΣΣ που ζήτησαν και πήραν το λόγο. Οι τοποθετήσεις τους προκάλεσαν την αντίδραση των υπολοίπων συμπολιτών μας που βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή.

Η Λαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Διοίκηση της ΕΟΣΣ πρέπει, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενημερώσει αναλυτικά τους αγρότες-παραγωγούς σχετικά με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει και να ηγηθεί ενός κινήματος με στόχο τη διεκδίκηση μέτρων που θα ανακουφίσουν πάνω από 3500 αγροτικά νοικοκυριά στο νησί.