Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου εδώ…

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Ψήφισμα προς το Τοπικό Συμβούλιο Καρλοβάσου

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Καρλοβάσου κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα, κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου, την 13η Ιανουαρίου 2012, ημέρα Παρασκευή, το οποίο και έγινε ομόφωνα δεκτό.

Προς το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καρλοβάσου,

Με αφορμή τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή μας, αλλά και το νησί μας γενικότερα, σας καλούμε να υιοθετήσετε το παρακάτω ψήφισμα, εναρμονιζόμενοι με το κοινό αίσθημα των κατοίκων της πόλης μας, και να συμπαραταχθείτε στον κοινό αγώνα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, στο πλαίσιο του παρακάτω ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ


Η πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-πλουτοκρατίας συνεχίζει και φέρνει μία δίχως τέλος βαρβαρότητα, η οποία τσακίζει εργασιακά δικαιώματα, αφήνει χιλιάδες ανέργους, επιβάλει χαράτσια, εξαθλιώνει τις ζωές μας, στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Απόρροια των πολιτικών αυτών είναι και τα όσα αλλάζουν στον τόπο μας και υποβαθμίζουν κι άλλο τη ζωή μας.

Ρήμαξαν τις συγκοινωνίες


Μειώθηκαν τα δρομολόγια από και προς Πειραιά και στη θέση του σύγχρονου και αξιόπλοου πλοίου «Νήσος Μύκονος» τοποθετήθηκε το άθλιο, 40χρονο «Ιεράπετρα», που είναι αργό και επικίνδυνο, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρεί την τιμή του εισιτηρίου στα συνηθισμένα ύψη.

Στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των αεροπλάνων, που επίσης μείωσαν τα δρομολόγιά τους. Το πρώτο τους μέλημα είναι το κέρδος των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών και με γνώμονα αυτό κανονίζουν τα πάντα. Οι ανάγκες του λαού, όμως, απαιτούν σύγχρονα, ασφαλή μέσα μεταφορών και εισιτήρια προσιτά σε όλους μας.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι περικοπές των επιχορηγήσεων των ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις των μαθητών μας από και προς τα σχολεία. Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί πολλές φορές, είναι γνωστό και οι επιπλέον περικοπές των επιχορηγήσεων αυτών από 1 Ιανουαρίου, απλά πήραν παράταση για δύο ακόμη μήνες.

Κλείνουν υπηρεσίες


Ήδη στην πόλη μας έχουν κλείσει υπηρεσίες, όπως η εφορία και το ταμείο της ΔΕΗ, και πλέον για να εξυπηρετηθούμε πρέπει να μετακινούμαστε στο Βαθύ, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα έξοδα κατά τη μετακίνηση αυτή.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι και το ΙΚΑ κλείνει στο Καρλόβασι την 1 Φλεβάρη και ανάλογη απόφαση έχει παρθεί και για το τελωνείο.

Τα γεγονότα αυτά που ξεκίνησαν σαν φήμες επιβεβαιώθηκαν ένα προς ένα και, δυστυχώς, κυκλοφορούν και νέες ανάλογες φήμες για την Πυροσβεστική, το Αστυνομικό Τμήμα, το Κέντρο Υγείας και άλλες υπηρεσίες. Αντιλαμβάνεται κανείς πως ο κατήφορος αυτός δεν έχει σταματημό.

Ο «Καλλικράτης» απειλεί και το πανεπιστήμιο


Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο «Καλλικράτης» ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια, κάτι που, όταν γίνει, φέρνει προ των πυλών την απομάκρυνση από τη Σάμο ή τη συγχώνευση κάποιων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που υπάρχουν στο Καρλόβασι, γυρίζοντάς μας πολλά χρόνια πίσω. Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του, έχει ήδη ζητήσει από τα κατά τόπους τμήματα να πάρουν αποφάσεις για συγχωνεύσεις ή ακόμη και καταργήσεις τμημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί τα τμήματα με οικονομική ασφυξία, πράγμα που θα οδηγήσει τη λειτουργία τους σε υποβάθμιση και μαρασμό.

Οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση


Οι μειώσεις μισθών, η ανεργία και η ασφυξία στην αγορά υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και οδηγεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας στο όριο της φτώχειας ή ακόμη και κάτω από αυτό. Η κατάσταση αρχίζει πλέον και γίνεται δραματική και η δραματικότητα αυτή ενισχύεται από την επιβολή νέων φόρων, όπως τα χαράτσια που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η αύξηση του ΦΠΑ, οι έκτακτες εισφορές, και πολλά άλλα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και την περιοχή μας:

Διεκδικούμε


 • Σύγχρονα και ασφαλή πλοία.
 • Καθημερινή σύνδεση με Πειραιά με τουλάχιστον 2 πλοία.
 • Τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά του Αιγαίου.
 • Αύξηση των δρομολογίων των αεροπλάνων σε ώρες που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.
 • Μείωση κατά 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
 • Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του καμποτάζ που θα επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών, με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, και θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην ανεργία.
 • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και την ανάπτυξη του τόπου.
 • Καμία περικοπή των δαπανών για τις μετακινήσεις των μαθητών.
 • Κανένα κλείσιμο υπηρεσίας και επιστροφή όσων ήδη έχουν απομακρυνθεί από την πόλη μας.
 • Να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες που υπολειτουργούν με νέο μόνιμο προσωπικό και με παράλληλη μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με διάφορες συμβάσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης.
 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές των κυβερνήσεων που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Καμία επίπτωση σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν ή αρνούνται να πληρώσουν τα άδικα και αντιλαϊκά χαράτσια και άμεση κατάργηση αυτών.